torsdag 31 januari 2013

HÄSTAR OCH VATTEN

Skrivet av Veterinärmedicine doktor Sara Nymann, Wallby Säteri:

Vatten är det fodermedel som hästen intar störst andel av per dygn. Vilda hästar äter ett foder (bete) som innehåller ca 80% vatten. Hö och havre innehåller endast ca 15% vatten vilket innebär att hästar under större delen av året är hänvisade till dricksvatten som sin främsta vattenkälla i vårt klimat. Tidiga tecken på ett för litet vattenintag är fodervägran och en minskad urinmängd. Efter en period av ett minskat vattenintag kan prestationsförmågan påverkas och även leda till sjukdom, förstoppningskolik. En vuxen häst dricker normalt mellan 15 och 35 liter per dygn men det varierar beroende på yttertemperatur, mängden arbete, typ av foder etc. Forskning visar att hästar dricker mer från en fri vattenyta (hink) än ur en vattenkopp. Hästar vill gärna dricka i samband med att de äter vilket är viktigt att tänka på även när hästar utfodras i hagen. Enligt djurskyddslagen bör hästar alltid ha fri tillgång till vatten. 

Raffe har vattenkopp inomhus och vattenbalja utomhus som jag fyller på varje morgon. Trollet har vattenkopp i lösdriften och när det är tillräckligt varmt ute har dom en vattenbalja också :)
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! Jag hoppas skriver din kritik på ett sånt sätt som du själv skulle vilja få den. Om du skickat en fråga ska jag försöka svara på den så snabbt som möjligt.

Det är inte alltid jag skickat svaret till din blogg/mejl så titta gärna in på inlägget igen för att läsa ditt ev. svar.

Tack / Sofie & co