onsdag 30 januari 2013

DEN ÄLDRE HÄSTENS TRÄNING

Om man diskuterar häst med en ej hästkunnig eller hästintresserad människa får man ofta anseendet att det är taskigt mot hästen att vi rider på den. Den borde få gå i hagen och äta gräs som den gör i det fria? Detta kan vi hästmänniskor diskutera hur länge som helst med en ej hästintresserad hästmänniska, men dom verkar ändå inte vilja ge sig trots våra argument. Nån som känner igen sig?
 
Jag tänkte hoppa några snepp på denna diskussion och gå direkt på den där delen då våran ridning ofta ger hästen dess skador som gör att den kanske måste avsluta sitt liv i ett tidigare skede. För det första håller jag med denna ej hästintresserade människa att det ofta är ryttaren som tränar hästen alldeles för hårt, för tidigt eller helt fel och p.g.a detta orsakar en permanent eller så kraftig skada att det ej går att läka ut så att hästen återgår till dess ursprungsform. Vi måste vara försiktiga med hur, när och var vi tränar våra hästar och vi måste ha tålamod att ta det lugnt fram. När du köper en unghäst har du minst 20 år på dig att komma dit ni vill, det är en väldigt lång tid. Du måste bara ha tålamodet till att vänta.
 
Under hästens tidigare ålder och medelålder anser jag att våran ridning inte gör den så mycket mer än att stärka upp dess kropp och gymnastisera den lite. Egentligen skulle den ju lika gärna stå i hagen, äta gräs och ändå må rätt så bra??? Det är först under hästens senare ålder som vårat ansvar som hästägare tillkommer... Den ålder då hästen p.g.a åldern börjar bli stel och kroppens fysiska förmåga börjar bli nedsatt, kroppen förändras och den kan behöva hjälp av oss. Nu pratar jag inte bara om att hästen kan behöva kolla över sin foderstat eller byta stallmiljö - jag pratar om hästens träning som vi ger den. En skogsmullehäst som gått likadant, på samma skogsstig sen den var 3 år gammal har haft det rätt bra. Ryttaren kan få den att gå fram, svänga och stanna. Mer än så behöver inte den här ryttaren för det är vad ryttaren själv valt att göra och njuter av varje sekund. Men sen när hästen kommer till den åldern att den behöver ridas på ett annat sett för att bli mer hållbar, då är det viktigt att ryttaren har den kunskapen att utöva det. Hästens aktiva liv kan förlängas med flera år bara den tränas på rätt sätt vid rätt tillfälle.
 
Det är något att tänka på!
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! Jag hoppas skriver din kritik på ett sånt sätt som du själv skulle vilja få den. Om du skickat en fråga ska jag försöka svara på den så snabbt som möjligt.

Det är inte alltid jag skickat svaret till din blogg/mejl så titta gärna in på inlägget igen för att läsa ditt ev. svar.

Tack / Sofie & co