måndag 23 januari 2012

BARFOTA ELLER INTE

Jag tycker det är jätteroligt att läsa diskussionsforum ang att ha hästen skodd eller inte nu på vintern... Jag skulle vilja sko Raffe med guldskor bara för att han är en riktig bambi på hal is, även om det inte finns nån is! Diskuteras mycket om fördelar och nackdelar med skor och även med brodd. Raffe brukar få balltramp på sommaren men nu på vintern är han så rädd för att halka att han inte går utanför lösdriften alls istället.

Men om man ska gå efter fakta ska strålen fungera lite som en sugpropp när den når marken. Är det så att Raffe inte är rätt verkad? För om det stämmer så borde han ju inte kunna halka? Vissa hovslagare är ju experter på att låta hästarna gå med allt för höga trakter och traktstöd, vilket gör att stålen inte kommer i kontakt med marken. Samma sak gäller när hästen har skor, strålen har inte en chans att komma så långt ner (och brodd ska vi inte tala om!). Det vet vi väl alla hur viktigt det är att att strålen ska nudda marken för att hjälpa till att pumpa blodet.


Allt för vanligt att man ser det här..... Häst med sko;

Dessutom läste jag att 90 % av alla hästar har strålröta! Jag visste att det var många men inte så mycket som var 9:e häst. Vi är väl helt enkelt så vana vid att se en skåra i mitten av strålen att vi inte länge ser det som något konstigt? Men egentligen ska strålen se ut ungefär som våran handflata.... Att den inte gör det beror till stor del att den inte aktiveras och därför blir hästarnas hovar så chockade när skorna åker av så hästen börjar ömma istället. När hästen har skor är den inte van att mer än hovväggen aktiveras. Men om man har tålamod kommer stårlen att komma igång och hästen kommer bli bättre och få bättre blodcirkulation!

Häst utan skor.... Ser ni skilladen??

Alla hästar kan vara barfota – men inte alla hästägare kan ha barfotahäst…
Lånade bilderna från Svenska hovskolan på FB.




Hur ser din häst ut?? För att testa hur din hästs hovar mår kan du lägga t.ex en planka på hästens hov.... nuddar strålen plankan?



Kram Sofie :)

1 kommentar:

  1. Kom och kolla in den nya HÄSTBLOGGEN! :)
    Ha en fin dag!
    // Finnryttarna

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jag hoppas skriver din kritik på ett sånt sätt som du själv skulle vilja få den. Om du skickat en fråga ska jag försöka svara på den så snabbt som möjligt.

Det är inte alltid jag skickat svaret till din blogg/mejl så titta gärna in på inlägget igen för att läsa ditt ev. svar.

Tack / Sofie & co