lördag 9 februari 2013

R.I.P VÅRAN FINA IZADORA N

I fredags natt klockan 03.53 lämnade vårat underbara friesersto Iza oss och åkte till dom evigt gröna ängarna i trapalanda. 

Runt klockan 4 ringde min mamma mig och sa att Iza troligtvis hade kolik så jag åkte dit så fort bilen kunde köra i snökaoset. Hon hade precis ringt veterinären som sa att det kanske inte var kolik utan flunsan och att han kunde komma tidigast om 3 timmar. Vi satte genast igång med att gå promenader och tog tempen och räknade andetagen var 20e minut. Iza mådde inte alls bra och tog inte ett steg utan att vi var tvungna att dra fram henne. Hon hade över 40 graders feber, skakade, svettades, andades jättetungt och hade vid den tiden dryga 40 andetag i minuten. 

När veterinären kom insåg han direkt hur allvarligt det var. Han sa att han aldrig någonsin under sina år som veterinär hört en så tyst mage, inte ett enda litet ljud kunde han höra. Hon hade över 80 i puls och vi kunde inte få ut henne ur boxen när han skulle undersöka henne. Han ville skicka upp oss till Strömsholm men när han ringde dit fick vi inte komma för det var fullt i stallet!!! Hur fan kan dom neka oss att komma med ett sånt sjukt djur när det handlar om liv eller död????!! Iza hade inte klarat resan upp till Uppsala....

Veterinären gav Iza massor av smärtstillande och kramplösande + slangade i henne parafinolja och vatten. Mer än så kunde han inte göra... Vi fick helt enkelt hålla tummarna på att hon överlevde natten så vi kunde åka till hästkliniken som öppnade på morgonen. 

Vi höll tummarna och bad till gud att hon skulle överleva men det blev bara värre. Vid 2 på natten hade Iza över 60 andetag i minuten (normalt har hästar max 16 andetag i minuten), hon hade extremt hög puls och fortfarande över 40 graders feber. Hon kunde till slut inte stå upp för hennes blodcirkulation slutade fungera och hon blev bara kallare och kallare. Hon började hyperventilera och krampa... Hennes tunga och slemhinnor var iskalla och blå-lila. Vi ringde veterinären akut som tog på sig 1 timme och 15 minuter innan han kom. På grund av syrebristen så drog alla blodkärl ihop sig och det tog veterinären 20 minuter att hitta ett kärl att sätta nålen i för att kunna ge henne insomningsmedel. Diagnosen blev kolik (grovtarmsomvridning) med brusten tarm.

Iza var dräktig i 8:e månaden... Hon bar på ett Raffe-föl.




2 kommentarer:

  1. Gud vad hemskt :,( Stackare (både ni och hon)
    nu får hon springa fritt och aldrig må dålig igen i alla fall, men fy vilket slut
    och hur jävlar kan de neka en döende häst?!?! det e ju sjukt
    Styrkekramar till er <3

    SvaraRadera
  2. Fy stackare! All styrka till dej och din mamma!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jag hoppas skriver din kritik på ett sånt sätt som du själv skulle vilja få den. Om du skickat en fråga ska jag försöka svara på den så snabbt som möjligt.

Det är inte alltid jag skickat svaret till din blogg/mejl så titta gärna in på inlägget igen för att läsa ditt ev. svar.

Tack / Sofie & co